PARIS. NEW YORK

  Am relatari putine despre calatoriile care m-au marcat, despre orasele si locurile pe care le-am vizitat, despre visele si intamplarile traite la maxim de cand am inteles ce inseamna a calatori cu adevarat, si asta, gasesc acum, e un mare pacat, caci toate acestea, alaturi de filme si carti, au devenit parte din fiinta mea. Mai bine zis, din devenirea mea intru fiinta, dupa cum bine a explicat Noica. Prima mea calatorie peste hotare a avut loc in urma cu vreo 40 de ani, cand nici macar nu cred ca eram la scoala. Bulgaria, desigur, cu Varna si Sofia. O calatorie de o zi, cu plecat dis de dimineata si intors seara. Cu trecut printr-o vama spalacita si ciudata, prafoasa, plina cu oameni autoritari, incruntati, grabiti si pe care ii socotesti, la varsta aceea, cei mai rai pe care i-ai intalnit vreodata. O atmosfera de teama amestecata cu bucurie, ca si cum urmeaza sa iei parte la ceva atat de maret incat merita sa casti bine ochii, ca apoi sa iti amintesti toata viata, sa poti povesti vecinilor care asteapta vorbele tale cu gura cascata, ca si cum ar inghiti pe nemestecate tot ce ai putut trai tu intr-o zi caniculara, intr-o tara straina, in timp ce ei nu au facut decat sa stea, poate, ca in fiecare zi, la coada la lapte. Sau la pui. Sau la unt. Sau la hartie igenica. Bulgaria a insemnat pentru mine inghetata buna, cea mai buna din lume, sticksuri subtiri si sarate, bratarile superbe de argint ale mamei tupilate sub bancheta din spate a Daciei visinii a bunicului meu cu care am    trecut granita, alimentare in care chiar se gaseau lucruri colorate si straine si, pentru prima oara, sentimentul ca dincolo de granitele Republicii Socialiste Romania se afla un taram unde oamenii pot spera la o altfel de viata. Mi se parea ca totul e mai bun si mai frumos in Bulgaria: lumina, oamenii, glasurile, soaptele, hainele, ciresele. Multi ani m-am gandit la prima mea calatorie ca la un vis secret in care puteam intra si iesi ori de cate ori doream.

Cu adevarat ce inseamna strainatatea eu am inteles abia cand, in urma cu 23 de ani, am ajuns prima oara la Paris. Sansonetele frantuzesti si vinul rosu din carciumioare, Montmartre, marile case de moda pe cat de luminoase pe atat de inaccesibile, parfumul libertatii combinat cu aromele din magazinul Guerlain, muzeele si plimbarile… Am cunoscut Parisul pe ploaie si vreme rea, dar eu nu am simtit decat veselie si miros de patiserie fina. Am mai scris despre acea calatorie AICI.

Dar abia la New York, in 1995, am inteles cat de largi sunt portile lumii si voi avea, fara doar si poate, un destin de calator. Abia atunci am cumparat prima valiza. Mare, sa incapa in ea toate dorintele si visurile, rezistenta, sa nu imi dea batai de cap, de la Samsonite, despre care abia atunci auzeam prima oara. Valiza aceea m-a insotit mereu, de-a lungul si de-a latul continentelor, din Asia si Africa, pana inapoi in America, departe, in Key West si inapoi Grand Canyon, cascada Niagara si Montreal. O am si acum, o folosesc si acum, nu s-a stricat si nu s-a pierdut niciodata. M-am gandit sa renunt la ea de cateva ori, sa o inlocuiesc cu variante Samsonite muuult mai usoare si mai fiabile, modele noi aparute intre timp, dar nu m-a lasat inima. Modelul ales de mine atunci la New York nu se mai fabrica de multa vreme, fiind inlocuit cu variantele moderne, dar eu imi aduc aminte de dimineata in care mi-am ales valiza si deja traim impreuna povestea aceasta a calatoriilor impreuna de 22 de ani, asa ca nu vad cum as putea sa renunt la ea.

A doua valiza pe care o am este de fapt cabin size (55x40x20), tot neagra, ca cea cumparata de la New York, de care aveam mare nevoie, usoara ca fulgul, pe care am descoperit-o de curand, in Bucuresti, odata cu lansarea noii campanii de promovare Samsonite Romania, „Cel mai mic pret Mondial”, ceea ce inseamna ca da, Romania este singura tara in care cumparatorii gasesc pretul cel mai avantajos din intreaga lume.

NUMAI PENTRU CALATORI: cateva detalii despre Samsonite, pe care le-am aflat si eu abia acum: este No 1 in valize la nivel mondial, este prezent in intraga lume si  are cel mai simpatic slogan, pe care as fi dorit sa il stiu inca de cand am cumparat prima valiza: „Viata e o calatorie”. Garantia produselor este valabila in orice tara si, in functie de model poate fi cuprinsa intre un an si toata viata. In Romania, Samsonite este prezent in 15 orase si in peste 25 de magazine. Modelele si preturile pot fi consultate si online, pe samsonite.ro. Comanda de pe site are transportul gratuit.

Adela Sirghie

3 Comments

  1. Ce frumos este sa calatoresti si sa descoperi lumea. Prima mea iesire a fost in Grecia cand inca se puneau vize la vama si am trait atunci niste emotii incredibile pentru ca unii oameni din autocar au ramas in Bulgaria. In ceea ce priveste gentile de voiaj Samsonite sunt intr-adevar foarte bune.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *